24 Ekim 2017 Salı

Kızıl Kentin Kuklası Röportajı

1.  Merhaba, ilk olarak kendiniz hakkında bizi biraz bilgilendirir misiniz?

- Yozgat ili Akdağmadeni ilçesi Karapınar Köyü, 1976 doğumluyum. İlk öğrenimimi köyde, orta öğrenimi Sincan'da, liseyi Havran'da, Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Tarih bölümünde tamamladım. İstanbul Beykoz'da Tarih Öğretmeni olarak çalışırken İstanbul Üniversitesinde Master eğitimimi bitirdim. İstanbul'un değişik ilçelerinde öğretmenlik yaptım. Gezmeyi, okumayı, film izlemeyi seviyorum. Eskiyi unutmadan yeni arkadaşlıklar kurmayı seviyorum. İyi derecede Osmanlıca, Orta seviyede İngilizce bilmekteyim.


2. Sizce yazarlık nedir ?

- Bu soruya iki türlü yanıt verebilirim:

Birincisi: yazarlık, hayalini kurduğumuz şeyin kağıda yansımasıdır. 
İkincisi ise yaşadıklarımızın yazılarak tarihe not düşülmesidir.
Böylece hayatımızı ve dünyayı daha yaşanabilir hale getirebiliriz.

3.  Hayatınızda en fazla iz bırakan olay veya durum nedir?

- O kadar çok olay var ki ama en fazla iz bırakma derken zihnimin yaşadığım bir çok durumu hızlıca geçip babamın vefatında takılı kalmasıdır. Evet en fazla iz bırakan durum babamı erken denilebilecek yaşta (17 yaşımda) kaybetmemdir.


4. Kitabınızı nasıl yazmaya karar verdiniz?  Kitabınızın içeriğinden biraz bahseder misiniz?

- Yazma isteğim her insanda olduğu gibi lise yıllarımdan başladı fakat yazdıklarımı biriktirmiyordum. Yazıyor sonra yırtıp atıyordum. Birkaç yıl önce sıkıcı bir toplantı sırasında yine yazdım bir şeyler. Atacaktım. Yanımda edebi bilgisi olan arkadaşım yazdıklarımı görmüş. Yazdıklarımı atmadan elimden aldı. Okudu. Bu şiir kimin dedi. Benim dedim. İnanamadı. Şiirinde harika bir dil var. Atma biriktir dedi. Başka arkadaşlarım ve ailem de destekçi oldular. Eskiler "marifet iltifata tabidir" derler. Ben de biriktirdim ve elinizdeki bu şiir kitabı çıktı.

- Her şiiri kendi içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Yaşadıklarımı, okuduklarımı izlediklerimi, gezip-gördüklerimi özellikle İstanbul'u yazdım.


5. Hayal gücünüz çok geniş ve renkli olmalı. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

- Çocukluğum köyde geçti. Köy yaşamı insanı çabuk olgunlaştırır. İnsanlar hayatlarını devam ettirmek için birçok iş yapmak zorunda kalır. Tarlayı eker biçer, hayvanları besler büyütür. Olumsuz hava şartlarıyla mücadele eder. Yaşam-ölüm çizgisinde insan informal ve ciddi bir eğitim alır. Doğa sevgisi, hayvan sevgisi ve insan sevgisini iliklerine kadar hisseder. Ayrıca köydeki uçsuz bucaksız yazılarda (arazilerde) gökyüzü çok berraktır ve bulutlar çok yer değiştirir. Hayal kurmamın kökeni köydeki çocukluk yaşamımla başlıyor. Sonra informal eğitimle formal eğitimi birleştirip, okudukça, izledikçe ve gezdikçe başkalarının hayallerini ve hayallerinin sınırlarını görebiliyorsunuz. Yaşıyorsunuz ve yeniden hayal edebiliyorsunuz. Zaten hayal edebildiğimiz kadar yaşayabiliyoruz. Hayal ederseniz yazabilirsiniz.

6. Yazarken olmazsa olmazlarınız var mı? (örn. çay-kahve içmek gibi)

- Öyle bir takıntım yok ama şiir çayla ve aşkla yazılır.


7. Bir yazar için zaman ne demektir?

- Bir şiir kurarken yada romanın kurgusundaki karakteri oluştururken geçmiş gelecek ve şu anda var olacak kelimenin yaşama isteğidir. Zaman, bir demlenme sürecidir ve bir varoluştur geleceğe bakarak.

8. Günlük hayat kaleminizi nasıl etkiliyor?

- Yaşadığım yer İstanbul. Burası öyle bir yer ki sabah evden çıkarsın akşama kadar atıyorum elli bin çeşit olayla karşılaşırsın ve heybende hiçbir şey kalmaz. Daha sakin ve daha planlı yaşamaya çalışıyorum. Belirli saatlere uymaya çalışıyorum. Böyle daha verimli oluyor.

9. Ufukta yeni bir kitap var mı?

- Evet. Yeni bir kitap var ufukta. Hem şiir kitabı hem de bir roman denemem var.

10. Bir yazar olarak okuyucularınıza mesajlarınız nelerdir?

- Yaşasınlar doya doya hayatlarını. Kimseye boyun eğmesinler. Bolca okusunlar bolca gezsinler ve bolca izlesinler. Sonunda kayda değer veya değmez bir eser bıraksınlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaşamak

Hani beklentisiz buluşmalardaki gibi Önünde yakamozların oynaştığı, Herkesin gittiği bir kafede Göremeyeceğin kadar masum Algılayamayac...